top of page
Colorful Threads

Țesem legături

Tesem legături este un proiect de repornire a unui mestesug arhaic, tesutul la razboi, si a traditiei sezatorilor ca premise pentru imputernicirea femeilor din mediul rural cu scopul imbunatatirii conditiilor de viata, sustinerii initiativelor acestora, oferirea contextului de a obtine venituri È™i a reÈ›ese sistemul de susÈ›inere si sentimentul de comunitate. 

​

Promovarea proiectului aduce în atenÈ›ia publicului larg moÈ™tenirea culturală È™i tradiÈ›iile locale, încurajând ecoturismul în zonă.

Context - Săteanca

femei alunis.jpg

Femeile AluniÈ™ului sunt înÈ›elepte, muncitoare, inovative, perseverente È™i mereu în căutare de a-È™i depăși condiÈ›ia. Suntem în permanență recunoscători că facem echipă cu ele È™i încercăm să le servim interesele cât mai bine.

​

Au nevoie de locuri de muncă, de a-È™i spune poveÈ™tile È™i a da mai departe învățăturile de viață, de a-È™i crea arta, a-È™i împărtăși harul È™i a primi ajutor profesionist pe probleme specifice (medicale, juridice, economice etc).

​

Femeile din mediul rural, ColÈ›i È™i împrejurimile, nu beneficiaza de programe dedicate, formare profesionala, preventie medicala, asistenta juridica sau financiara. Locurile de muncă accesibile acestora sunt aproape inexistente.

 

​

Meșteșug și șezători

Abandonarea meÈ™teÈ™ugurilor tradiÈ›ionale, în special cele practicate de femei, cum sunt È›esutul la război È™i torsul lânii, din lipsa de valoare economică a produsului final nu a dus doar la o pierdere a unei părÈ›i din patrimoniul cultural, ci È™i la dispariÈ›ia È™ezătorilor, întâlniri cu rol crucial în comunitățile rurale solidificând sentimentul de apartenență, facilitând schimbul de experiență È™i informaÈ›ii între generaÈ›ii È™i constituind reÈ›ele de suport pentru văduve sau femei rămase singure

tesut (3).jpg

Ce facem prin proiect?

tesut (2).jpg
  • peste 50 de femei È™i copii de diferite vârste din mediul rural, aflaÈ›i în situaÈ›ii vulnerabile vor beneficiază de ateliere gratuite săptămânale de È›esut la război, în care învăță de la localnice tehnici È™i modele de lucru

  • amenajăm un mic atelier de croitorie in care beneficiarii interesati învață să transforme tesaturile realizate la razboi în produse moderne (genÈ›i, borsete etc) care sunt apoi introduse in circuitul comercial

  • reluăm È™ezătorile ca instrument terapeutic care să contribuie la creÈ™terea sentimentului de apartenență la grup, dar È™i ca centru de resurse pentru localnice, în cadrul acestora fiind invitaÈ›i specialiÈ™ti care vor oferi informaÈ›ii de ordin juridic, financiar, medical È™i antreprenorial.

Impactul în comunitate

Valorificarea identității locale și promovarea tradițiilor și a moștenirii culturale locale oferă premisele dezvoltării sustenabile prin creșterea vizibilității pe plan local și național.

 

Stimularea implicării membrilor comunității în acÈ›iuni comune urmăreÈ™te crearea È™i întărirea sentimentului de apartenență È™i de responsabilizare colectivă față de protejarea patrimoniului È™i resurselor locale.

 

Vizibilitatea crescută va contribui la o mai mare atractivitate turistică a zonei, stimulând dezvoltarea economică sustenabilă, creÈ™terea calității vieÈ›ii È™i revitalizarea comunității, cuantificate prin numărul de noi vizitatori È™i turiÈ™ti atraÈ™i.

tesut (4).jpg

Fii parte din legături

Așa cum un covor are nevoie de fire multiple pentru a fi țesut, așa și noi avem nevoie de tine pentru a face proiectul realitate.

 

PoÈ›i fi parte din È›esătură redirecÈ›ionând 3,5% din impozitul pe venit datorat statului către asociaÈ›ia noastră, donând bani, materiale sau timp (dacă eÈ™ti jurist, terapeut, avocat, medic, ofiÈ›er de poliÈ›ie sau orice altă specializare de a cărui consiliere ar putea beneficia femeile).

 

Și, nu în ultimul rând, ne poÈ›i susÈ›ine achiziÈ›ionând cazare È™i servicii oferite de noi.

​

 

 

Detalii pentru donaÈ›ii 

​

​

Cazare AluniÈ™
bottom of page