Fanzin Țesem Legături
În luna septembrie 2023, Dan Mircea Cipariu a susținut o serie de ateliere de scriere creativă cu elevii școlilor din din zonă, precum și cu adulți, persoane interesate de acest domeniu.
Am țesut și țesem legături cu lumile posibile din imaginația copiilor și adolescenților care au venit la atelierele de lectură și scriere creativă, din clasa a IV-a până în ultimul an de liceu, de la Școala Colți, care îi cuprinde și pe cei din satul Aluniș, cu cei de la gimnaziul și Liceul Teoretic Radu Vlădescu din Pătârlagele și de la Școala Gimnazială Mărunțișu. De asemenea, am țesut povești de altădat cu câțiva maturi și seniori din Aluniș care mai păstrează încă legendele locale ori istoriile subiective ale unui spațiu special, considerat a fi Athos-ul românesc. Printre aceste mărturii, publicăm textul scris de Elena Cîrstian, cea care știe atât de bine secretele din Țara Luanei și pe cele ale chihlimbarului În urma acestor ateliere de lectură și scriere creativă, publică un fanzin pe hârtie ecologică și în format electronic, astfel încât țesăturile de idei, gândiri și cuvinte să dea samă despre geografia spirituală unică din Ținutul Buzăului, devenit oficial, din aprilie 2022, Geoparc internațional UNESCO.
Cu asocieri ingenioase și cu povești surprinzătoare în care magia și inocența joacă rolurile principale, elevii de toate vârstele din proiectul ”Țesem Legături” au pășit în lumea poveștilor și au învățat cum să creeze și să aștearnă pe hârtie ceea ce le dictează imaginația
Mulțumim pentru deschidere și colaborare domnilor directori și domnilor profesori coordonatori de la Școala Gimnazială Colți, Liceul Radu Vlădescu din Pătârlagele, Școala Gimnazială sat Mărunțișu.
Dan Mircea CIPARIU
“Țesem legături” (cod PNRR 163) este un proiect organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.
Proiect cofinanțat de Primăria Pătârlagele.
Valoarea totală a proiectului este de 224 000 Lei.
Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.
Obiectivul proiectului constă în crearea unei baze de cercetare etnografică locală, a unei platforme de manifestare artistică trans-disciplinară pentru artiști locali (poezie, meșteșug, pictură etc) precum și a unui atelier funcțional deschis comunității locale pentru a învăța și a lua parte la manifestări creative/artistice precum și a transmite mai departe către tineri și copii meșteșuguri și tradiții locale.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”.