top of page
Colorful Threads

Țesem legături

Tesem legături este un proiect de repornire a unui mestesug arhaic, tesutul la razboi, si a traditiei sezatorilor ca premise pentru imputernicirea femeilor din mediul rural cu scopul imbunatatirii conditiilor de viata, sustinerii initiativelor acestora, oferirea contextului de a obtine venituri și a rețese sistemul de susținere si sentimentul de comunitate. 

Promovarea proiectului aduce în atenția publicului larg moștenirea culturală și tradițiile locale, încurajând ecoturismul în zonă.

Context - Săteanca

femei alunis.jpg

Femeile Alunișului sunt înțelepte, muncitoare, inovative, perseverente și mereu în căutare de a-și depăși condiția. Suntem în permanență recunoscători că facem echipă cu ele și încercăm să le servim interesele cât mai bine.

Au nevoie de locuri de muncă, de a-și spune poveștile și a da mai departe învățăturile de viață, de a-și crea arta, a-și împărtăși harul și a primi ajutor profesionist pe probleme specifice (medicale, juridice, economice etc).

Femeile din mediul rural, Colți și împrejurimile, nu beneficiaza de programe dedicate, formare profesionala, preventie medicala, asistenta juridica sau financiara. Locurile de muncă accesibile acestora sunt aproape inexistente.

 

Meșteșug și șezători

Abandonarea meșteșugurilor tradiționale, în special cele practicate de femei, cum sunt țesutul la război și torsul lânii, din lipsa de valoare economică a produsului final nu a dus doar la o pierdere a unei părți din patrimoniul cultural, ci și la dispariția șezătorilor, întâlniri cu rol crucial în comunitățile rurale solidificând sentimentul de apartenență, facilitând schimbul de experiență și informații între generații și constituind rețele de suport pentru văduve sau femei rămase singure

tesut (3).jpg

Ce facem prin proiect?

tesut (2).jpg
  • peste 50 de femei și copii de diferite vârste din mediul rural, aflați în situații vulnerabile vor beneficiază de ateliere gratuite săptămânale de țesut la război, în care învăță de la localnice tehnici și modele de lucru

  • amenajăm un mic atelier de croitorie in care beneficiarii interesati învață să transforme tesaturile realizate la razboi în produse moderne (genți, borsete etc) care sunt apoi introduse in circuitul comercial

  • reluăm șezătorile ca instrument terapeutic care să contribuie la creșterea sentimentului de apartenență la grup, dar și ca centru de resurse pentru localnice, în cadrul acestora fiind invitați specialiști care vor oferi informații de ordin juridic, financiar, medical și antreprenorial.

Impactul în comunitate

Valorificarea identității locale și promovarea tradițiilor și a moștenirii culturale locale oferă premisele dezvoltării sustenabile prin creșterea vizibilității pe plan local și național.

 

Stimularea implicării membrilor comunității în acțiuni comune urmărește crearea și întărirea sentimentului de apartenență și de responsabilizare colectivă față de protejarea patrimoniului și resurselor locale.

 

Vizibilitatea crescută va contribui la o mai mare atractivitate turistică a zonei, stimulând dezvoltarea economică sustenabilă, creșterea calității vieții și revitalizarea comunității, cuantificate prin numărul de noi vizitatori și turiști atrași.

tesut (4).jpg

Fii parte din legături

Așa cum un covor are nevoie de fire multiple pentru a fi țesut, așa și noi avem nevoie de tine pentru a face proiectul realitate.

 

Poți fi parte din țesătură redirecționând 3,5% din impozitul pe venit datorat statului către asociația noastră, donând bani, materiale sau timp (dacă ești jurist, terapeut, avocat, medic, ofițer de poliție sau orice altă specializare de a cărui consiliere ar putea beneficia femeile).

 

Și, nu în ultimul rând, ne poți susține achiziționând cazare și servicii oferite de noi.

 

 

Detalii pentru donații 

Cazare Aluniș
bottom of page