top of page
logo PNRR.png
colectie muzeala Patarlagele (9).jpg

Colecția Muzeală a Centrului Cultural Pătârlagele

Situată pe strada Teilor nr.8 în orașul Pătârlagele, colecția muzeală  este un pas important în eforturile de a conserva și promova moștenirea culturală bogată a zonei, concentrându-se în special pe tradiția prelucrării tradiționale a lânii.

Colecția Muzeală a fost concepută pentru a aduce în prim-plan bogăția și diversitatea tradițiilor locale, oferind o privire intimă asupra meșteșugurilor și obiceiurilor transmise din generație în generație. Cu peste 200 de exponate, din care parte aparținând patrimoniului Primăriei Pătârlagele, iar restul strânse de către Asociația Centrului de Artă Aluniș în colaborare cu localnicii, expoziția oferă o panoramă captivantă a vieții și tradițiilor din Valea Buzăului.

Cele patru camere ale expoziției sunt dedicate diferitelor aspecte ale prelucrării tradiționale a lânii și a țesăturilor, prezentând procesul de la activitățile desfășurate în gospodărie și atelierul de tors până la uneltele tradiționale și instrumentele muzicale utilizate în viața de zi cu zi. Printre exponatele deosebite se numără un darac vechi de peste 100 de ani, o mașină de cardat construită de domnul Ghinea, proprietarul ultimul atelier de tors de pe Valea Buzăului, și o mașină de tricotat care a fost folosită pentru crearea puloverelor și ilicelor în întreaga zonă.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări fructuoase între Centrul de Artă Aluniș, comunitatea locală și Primăria Pătârlagele și este un pas important în direcția conservării și promovării moștenirii culturale locale pentru generațiile viitoare. Pentru această expoziție Primăria Pătârlagele a desfășurat un amplu proces de renovare a unei clădiri vechi, fost dispensar și mai apoi mic muzeu, transformând-o acum într-un spațiu expozițional și loc de întâlnire pentru comunitate. Echipa Centrului de Artă Aluniș, împreună cu  doamna Doina Ciobanu, cercetător și etnoarheolog, au contribuit la curatorierea și amenajarea expoziției, aducând expertiză și pasiune în evidențierea tradițiilor locale.

Expoziția face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul “Țesem legături”, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și revitalizarea moștenirii culturale locale.

 

Țesem legături este un proiect organizat de Asociatia Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 - Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Galerie foto

bottom of page