top of page

Weekend de Inspirație și Educație la Aluniș EcoFest

Încă o dată, inima noastră se umple de emoție când vedem ce poate realiza puterea comunității. În perioada 25-27 august am fost martorii unui adevărat spectacol de unitate și dedicare la Aluniș EcoFest, un festival dedicat ecologiei și protecției apelor.


Am dorit să aducem laolaltă inițiativele locale pentru protejarea mediului și să ne împărtășim cunoștințele și abilitățile într-un mod captivant, cu un impact special asupra participanților noștri, mai ales asupra copiilor.


Festivalul a reunit sub umbrela sa inițiative locale de protecție a mediului, ONG-uri, autorități locale, voluntari și publicul interesat să exploreze frumusețea Munților Buzăului și să găsească modalități eficiente de a o proteja.




Timp de trei zile, participanții au trăit o experiență memorabilă în corturi, în cadrul campingului din curtea Centrului de Artă Aluniș. Pe parcursul zilelor, aceștia au avut ocazia să exploreze ateliere diverse, de la drumeții tematice până la laboratoare de geologie și biologie, ateliere de reciclare creativă, expoziții și demonstrații de sporturi acvatice.


Ateliere:


Echipa Apele Române Buzău-Ialomița, sub îndrumarea biologului Oana Riștea, a oferit participanților o incursiune fascinantă în lumea microorganismelor ce trăiesc în apele Buzăului și afluenților săi. Prin colectarea și analiza probelor la microscop, participanții au fost conștientizați cu privire la impactul negativ al poluării cu plastic asupra apelor și necesitatea protejării acestora.




Asociația Ținutul Buzăului a furnizat ghidaj și informații privind Geoparcul UNESCO în care a avut loc evenimentul. Un atelier interactiv de geologie a dezvăluit participanților secretele pământului, cu un moment special care a evidențiat legătura directă dintre petrol și materia primă pentru plastic.





Fauna locală a primit, de asemenea, o atenție deosebită. Grupul de inițiativă SOR Buzău a prezentat o mini-expoziție foto relevând impactul plasticului asupra păsărilor, cu fotografii realizate pe cursul râului Buzău și o mini-expoziție de adăpători și hrănitori realizate din peturi.

Totodată cei de la SOR Buzău au coordonat două ateliere interactive. Participanții au putut să participe la un atelier de confecționat cuiburi artificiale, unde au fost asamblate și ulterior instalate un ”hotel” pentru vrăbii, un cuib artificial pentru ciocănitoare și un cuib artificial tip B. Elena Soroiu, membră SOR, a susținut un atelier de pictură pe piatră și confecționat figurine din mărgele.



Un moment plin de distracție a fost demonstrația oferită de PaddleX, operator local de activități pe apă, care a încântat participanții cu balance board-ul. PaddleX nu este doar o afacere locală ci membrii proiectului sunt implicați direct în acțiuni de curățare și protejare a apelor râului Buzău și a lacului Siriu.


Serile festivalului s-au încheiat în jurul focului de tabără, învăluite într-o atmosferă de voie bună și cu un concert de muzică folk susținut de artistul local Iustin Dinu.




Aluniș EcoFest a adus bucurie și pentru 8 adolescenți instituționalizați, care au avut ocazia de a experimenta o tabără în natură oferită de Centrul de Artă Aluniș împreună cu Ajungem Mari Buzău. Acest eveniment a oferit copiilor vulnerabili oportunitatea de a învăța, de a explora și de a se conecta cu natura într-un mod unic. Pentru acești adolescenți, a fost prima lor aventură montană, o ocazie pentru ei de a descoperi provocările și bucuriile campingului responsabil, precum și de a învăța despre fauna locală. Diminețile lor au început cu sunetul înviorător al fluierului, iar zilele s-au desfășurat relaxant în hamace, învățând din experiențe de voluntariat și împărtășind speranțe pentru viitor în jurul focului de tabără.

Aceste zile au fost despre mult mai mult decât mediu și protecția apelor Buzăului. Au fost despre 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞, 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞, 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞. Au fost despre construirea de amintiri care vor rămâne în inimile noastre pentru totdeauna. Ne simțim privilegiați să fi fost martorii acestei experiențe de transformare și suntem recunoscători tuturor celor implicați.


.........

Aluniș EcoFest face parte din proiectul Viitoruri curate! Nu viituri murdare! Împreună!. Proiectul face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.



0 comments
bottom of page